MC-utbildning

Många har drömmen om att någon gång kunna ta ett Mc-kort, du som läser detta har förmodligen bestämt dig redan.

Få saker här i livet ger en sådan härlig frihetskänsla som att kunna ta en sväng med motorcykeln en varm sommardag. Vill du kunna känna den obeskrivliga känslan redan i sommar?
Vi på Tranås Trafikskola hjälper dig gärna att nå dit! Vi har de förutsättningar som krävs för att du som elev ska få en så effektiv utbildning det bara går.

  • Vi har en mc-lärare som jobbar under hela säsongen
  • Vi utbildar på A1, A2 samt A-behörighet
  • Vi har 3st motorcyklar, 2st Suzuki Gladius för A/A2 samt en Yamaha DT125 för A1
  • Hos oss kan du gå nästan hela din mc-utbildning, vi har inte Riskutbildning 2 men hjälper dig att förmedla den när du är redo.
  • Vi planerar utbildningen efter elevens förutsättningar, behov och önskemål

Det finns tre olika körkortsbehörigheter för motorcyklar: A1, A2 och A. Skillnaden ligger i hur kraftfulla motorcyklar du får köra.

A1

Körkortsbehörigheten A1 ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter och en effekt av högst 11 kilowatt.
Åldersgränsen för A1 är 16 år.

A2

Körkortsbehörigheten A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar vars nettoeffekt är högst 35 kilowatt och som har ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger
0,2 kilowatt/kg. Åldersgränsen för A2 är 18 år.

A

Körkortsbehörigheten A ger rätt att köra alla tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt.
Åldersgränsen för A är 24 år. Men har du haft behörigheten A2 i minst två år kan du ta körkort behörighet A från 20 års ålder.